Wandelen over de Zuiderlopsterweg en Gerichtsweg

In Groningen is het wandelen over onverharde paden een hele opgave. Toch zijn er steeds meer mogelijkheden. Vanuit de dorpen worden ‘ommetjes’ uitgezet en het waterschap Noorderzijlvest maakt het meer en meer mogelijk te wandelen langs sloten en vaarten. (Ook) In Groningen wordt een aantal van dit soort wandelmogelijkheden helaas bedreigd doordat ProRail onbewaakte spoorwegovergangen wil afsluiten i.v.m. de veiligheid. In Groningen worden veel van deze spoorwegovergangen gebruikt door wandelaars en landbouwverkeer. Aanrijdingen op deze overgangen zijn echter altijd met gemotoriseerd (landbouw)verkeer. ProRail staat echter niet open voor discussies en wil deze overgangen sluiten.
Een mooie wandeling vanuit Loppersum (gegarandeerd 75% onverhard) wordt hierdoor bedreigd. In de bijlage is de route uitgezet. 
De wandeling start bij het station Loppersum, het startpunt is goed bereikbaar (ook met de auto). De wandeling gaat vanaf het station (pijl volgen) het dorp uit, onverhard door de landerijen naar Eenum. Je passeert dan de eerste onbewaakte overgang, de Zuiderlopsterweg. Nu is de wandeling nog mogelijk, gestippeld de alternatieve route indien deze overgang afgesloten wordt. De wandeling loopt verder door naar Eenum, een van de vele mooie wierdedorpen in Groningen. Vandaar gaat de route kort over een fietspad langs de weg, maar al snel naar rechts en onverhard naar de tweede onbewaakte overgang, aan de Gerichtsweg. Onderaan rechts op de kaart staat een groene pijl, hier is de wandeling, via een boomgaard, uit te breiden naar landgoed Ekenstein. Een perfecte locatie voor een lunch. Het hotel-restaurant heeft een prachtige neogotische eetzaal! Door naar het wierdedorp Wirdum en geheel onverhard (deels ‘ommetje’ volgen) naar Loppersum. De wandeling is ongeveer 8 kilometer (via Ekenstein komt er 3 kilometer bij).
(De kerken van Eenum en Wirdum zijn overdag open, van de kerk van Loppersum is de sleutel vlakbij op te halen)