Tichelwerk Enzelens

Het woonbedrijf aardbevingsgebied Groningen is voornemens de droogschuren van de voormalige steenfabriek Enzelens te slopen. De steenfabriek werd in 1686 voor het eerst genoemd. Het is een van de laatste restanten van een eeuwenoude industrie langs het Damsterdiep. De droogschuren dateren uit het begin van vorige eeuw. Wij beschouwen deze laatste restanten als cultureel erfgoed en denken dat met de sloop een historische fout wordt begaan.

Tichelwerk Enzelens in Garrelsweer (foto: Historische Vereniging Ten Post)

We hebben een voorstel gemaakt voor het behoud van een van de drie droogschuren en van de schoorsteenvoet. Voor de schoorsteenvoet is inmiddels toegezegd dat deze gehandhaafd zal blijven.

Links de situatie voor de sloop, boven het voorstel voor een museum annex expositieruimte

Onder het voorstel; in het toegangspaviljoen komt een vaste opstelling over de baksteenindustrie in Groningen in vitrines. Het paviljoen is een open, maar afgedekte ruimte die altijd toegankelijk is. In de droogschuur komt een ruimte voor een wisseltentoonstelling. Op het buitenterrein kunnen machines en attributen tentoongesteld worden zoals locomotieven die gebruikt werden voor het transport van klei.

Helaas heeft de gemeente Eemsdelta begin 2022 besloten geen medewerking te verlenen aan het behoud van de droogschuren, en van de NCG (Nationaal Coördinator Groningen) is sowieso geen medewerking te verwachten als het om het behoud van cultureel erfgoed gaat.

In het voorjaar van 2022 is er met de sloop begonnen.